Cerca
Registered Users
Go to content

Main menu:

Mesteri Locali artizani de arta Maramuresana din Vadu Izei

Mesterii populari reprezinta una din cele mai valoroase comori ale Maramuresului, ei fiind ambasadorii traditiilor si patrimoniului cultural din aceasta zona a tarii. 
Cu nenumarate indeletnici, de la sculptatul in lemn si tesut pana la ceramica dacica sau potcovitul cailor, artizanii asigura pastrarea tehnicilor si obiceiurilor traditionale precum si transmiterea acestora din generatie in generatie. 
Cu o larga raspandire in toate zonele etnografice ale judetului, mesterii populari nu trebuie sa lipseasca din niciun sejur in Maramures, vizitarea lor oferind turistilor posibilitatea sa patrunda intr-o lume fabuloasa, perpetuata si desavarsita de-a lungul veacurilor.
Creațiile lor – cu deosebire porțile maramureșene, troițele, fusul cu zurgălăi, ceramica, dar și covoarele cu colorit vegetal - au depășit granițele județului și ale țării.
măştile o altă poveste...Confecţionate din blănuri, piele, pânze şi coarne, ba chiar şi din boabe de fasole la care se adaugă ciucuri coloraţi, mărgele, clopoţei, panglici, aceste măşti expresive au rolul vrăjitoresc de a împrumuta curaj şi însufletire celui ce le poartă. Măştile sunt scoase la iveală cu ocazia sarbatorilor de Crăciun şi Anul Nou în chip de colindă pe la casele oamenilor, pentru a alunga spiritele rele şi pentru a aduce aminte oamenilor că viata e trecatoare. Ele reprezintă uneori chipul morţii " cea cu coasa", alteori duhurile rele şi multe alte personaje din folclorul şi legendele maramureşene.
Sculptatul in lemn
Ne aflăm în Ţara lemnului, aşa că sculptatul in lemn e la loc de cinste printre meşteşugurile tradiţionale. Nu puţini ţărani au fost meşterii propriilor case. Unii s-au ridicat şi au devenit meşteri de biserici şi de porţi, sculptura in lemn impodobind capetele grinzilor de la case, ancadramentele uşilor şi ale ferestrelor, cerdacele, stalpii portilor.

 
Contact Webmaster Valentindam
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu