Cerca
Registered Users
Go to content

Main menu:

Horinca de Maramu' Palinca Rachiu din prune mere pere brand national

Şi mă întreb, plin de fiori,
De-ajung în primăvară viu,
Fi'n'că a nins de-atatea ori
De m-a lăsat fără rachiu!

Ajutat de epigramă,
Colindam din cramă-n cramă.
Iar acum, atras de artă,
Cochetez cu-o ţuică fiartă!

In Maramures mai ales, dar si in alte regiuni ale tarii, se gasesc atâtea mâncăruri bune că nu știu dacă in alta parte de lume se mai afla atat de multe feluri de mancare traditional la un loc.
Cu siguranță că la fiecare casa vei fi invitat sa bei si câte un pahar de palincă.
Horinca, o licoare a Maramureşului! Producerea ei este un adevărat ritual de artă domestică. 
Horinca se prepară din din prune mere sau pere. Se distileaza de două ori. Lichidul ce s-a scos după prima distilare se numește „suslă”, pentru ca este slab alcolizat. Aceasta se pune din nou în cazan pentru a o distila din nou. Acest rachiu are în medie cam 50 de grade. In unele locuri se obisnuieste sa se îndulceasca cu miere de albine.
Bărbaţii de-aici se ţin mândri că nicăieri în ţară nu afla horincă mai bună ca-n satele moroşene. 
Se cunosc şi diverse probe, teste care să aducă mărturia calităţii ei. Dacă freci în palme un strop de horincă, ea trebuie să capete un miros aparte, daca este din pruna curata, vei simti miro sul de sambure de pruna. La cea din mere se simte un iz de mere mature, sau pere cand acesta este din pere. 
Se spune uneori ca pentru a face proba de tarie a palincii se introduce un bat de chibrit cu fosforul in tuica si se tine timp de 50 secunde ( timpul in secunde indica gradele palincii presupus), dupa care se incerca sa se aprinda chibritul. Daca acesta se aprinde semnifica ca tuica are cel putin taria de 50°. Daca nu se aprinde semnifica ca in continutul palicii este mai multa apa si deci taria este sub acest nivel .. de probat!
O alta proba este accea dea a turna în pahar, iar acesta face un guler de mărgeluţe, care trebe să ţină cât ai spune o rugaciune. Şi cu cât sunt mărgeluţele astea mai dese şi mai multe, cu atât e horinca mai bună.
Palinca este cea mai bună, are savoarea locului, nicăieri nu simți acest gust și merită ca fiecare să vină măcar o dată aici, să guste, aceasta liquoare minunata.
Palinca este medicament, de dimineață, pe stomacul gol, se bea un pahărel, dar numai unul, care este bun și pentru trup și pentru suflet. Palinca de la noi este valuta forte, deschide ușile și desferecă limba .
Un sfat binevenit: la o degustare, ţineţi un pahar de apă prin preajmă, ca să vă stingă focul din gât.
Fiecare casă din sat are propria livadă cu pruni, mai mică sau întinsă pe hectare întregi și localnicii se ocupă din moși-strămoși cu prelucrarea fructelor.
Horinca de Maramu’ facuta din prune, este tare ca oamenii de munte, are între 45 și 55 de grade, iar gustul ei este unic.
Horinca din sticlele cu fus reprezinta maiestria maramuresenilor de a face dintr-o sticla cu horinca o lucrare artizanala de mare frumustete.
Fusul este prelucrat manual dupa care se monteaza in sticla cu o dexteritate de mare finete.
veti mai intalni palinca de pere cu para in sticla, cultivata cu grija din momentul cand para este mica si intra pe gura sticlei. Sticla se fixeaza in ramrile parului si se lasa acolo pana ce para devine matura, urmand apoi intreg procesul de umplere sterlizare si etichetare.
Un Bătrân glumeţ
Un bătrân, glumeţ din fire,
Împlinea suta de ani.
Copiii, drept mulţumire
Îi urară "la mulţi ani!" 
                                            După legea strămoşească.
Ei asteapta-un dar divin
Sa-i cinsteasca si batranul
Cu o tuica sau cu vin
Răspunde moşul la urare:
-Uite copii ce gândesc!
Când fac suta următoare,
Atunci, poate, vă cinstesc.

 
Contact Webmaster Valentindam
Copyright 2015. All rights reserved.
Back to content | Back to main menu